Squash i yoghurtsås
- Tid: 1h
- Portioner: 4
- Nivå: Svår
Varifrån kommer Sveriges Mästerkock 2021 @ChristinKashous inspiration? Det enkla svaret är från hennes mamma Marlene. Här får ni recept på deras favoriträtt Kousa Mahshi bil Laban, eller som Marlene själv säger: Squash i yoghurt, helt enkelt.
Ingredienser
10-12 st små squash
2 dl grötris
300 g nötfärs
1 msk kryddpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
1 msk rapsolja
1 liter Larsa Grekisk yoghurt
2 st ägg
1 tsk salt
10 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
1 dl pinjenötter
2 msk torkad mynta
Gör såhär
- Börja med att gröpa ut alla squash och ta bort så mycket av innanmätet som möjligt.
- Skölj riset ett par gånger med kallt vatten och blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyll sedan squashen till hälften, detta för att riset måste få utrymme att svälla.
- Fyll en kastrull med vatten och koka upp.
- När vattnet kokar lägger du i den fyllda squashen med ett mindre lock på som hjälper till att trycka ner squashen under vattenytan.
- Låt koka i ca 30 minuter tills köttet och riset tillagats och squashen blivit något mjukare. Du kan testa sticka en kniv i squashen för att känna om den är tillagad, precis som med en potatis.
- Under tiden kan du i en annan kastrull blanda ner alla ingredienser till yoghurtsåsen. Värm upp kastrullen på låg värme tills såsen börjar sjuda. Var försiktig med värmen eftersom yoghurtsåsen lätt skär sig.
- Stek pinjenötter i lite rapsolja och lägg åt sidan.
- Skala vitlöksklyftor och mortla. Hetta upp lite extra olja och stek tills vitlöken fått en gyllenbrun färg. Spara både vitlöken och oljan.
- När squashen kokat färdigt, flytta över dem i yoghurtsåsen och häll över 1-2 dl av vätskan som squashen kokat i och blanda i torkad mynta.
Servering
Servera i djupa skålar och toppa med pinjenötter, friterad vitlök, vitlöksolja och lite extra torkad mynta.
Följ oss på Instagram!