
Olivolja extra virgin, grekisk
Vår kallpressade, extra jungfruliga olivolja kommer från den första pressningen av Koroneiki-oliver, vilket ger den finaste olivoljan. Olivarten Koroneiki har en unik smak och speciell arom, lätt fruktig med inslag av peppar.
Olivoljan är nyttig och innehåller välgörande fettsyror. Vidare är den rik på antioxidanter, fenoler, vitamin E och karoten. I Medelhavsländer utgör olivolja en av grundstenarna i köket och anses främja hälsa såväl som livslängd.
I Grekland odlas olivträd sedan urminnes tider – mer än en halv miljon familjer i hela landet är aktiva odlare. Greker har en nära relation till olivträd, som vårdas med varsam hand. Resultatet blir oliver av högsta kvalitet. Koroneiki-oliver odlas i Peloponnesosregionen i det bördiga landskapet Messenien.
Så enkelt, så gott: Häll olivolja på ett litet fat, strö flingsalt över och doppa nybakat surdegsbröd i. Njut!
Passar till: ett gott bröd eller i sallad. Ringla gärna olivolja över vitost innan servering. Det lyfter fram smaken på ett gott sätt och mildrar sältan.